Geschiedenis

In het jaar 1900 heeft S.Akkerdaas geboren in 1872 in Zonnemaire (Schouwen Duiveland) de smederij annex loodgietersbedrijf en klein winkeltje met huishoudelijke spulletjes overgenomen.. Er verandert in die tijd heel veel, behalve koetsen en andere voertuigen met paarden kwamen er ook auto’s in beeld.

 

Om aan de vraag naar brandstof te kunnen voldoen werden in het begin op de fiets vaatjes benzine uit Middelburg opgehaald! Domburg had straatverlichting met gaslampen en een gasfabriek voor de gasvoorziening. Diegene die het zich konden permitteren konden ook op gas koken en op enkele plaatsen gasverlichting gebruiken.

 

Zo rond 1920 werd de watertoren gebouwd en werd er waterleiding aangelegd in de kern Domburg, iedereen moest meedoen. Veel “gewone” mensen hadden genoeg aan één kraantje in de gang maar in de loop der tijd werd dit natuurlijk uitgebreid. Ook had Domburg een eigen elektrische centrale (westweg-hoek singel) waardoor in de woningen een elektrische aansluiting kon komen. Na het overlijden van S.Akkerdaas in 1936 werd het bedrijf gevoerd onder de naam van de echtgenote weduwe S.Akkerdaas ( zie bijlage voor een rekening uit die tijd).

De uitvoering gebeurde: smederij en taxi door de jongste zoon L. Akkerdaas en de technische afdelingen door A. Akkerdaas. De laatste interesseerde zich vooral voor de nieuwe verworvenheden en legde zich daarop toe. We hebben zelfs vernomen dat bekende schilders in deze winkel al hun kwasten kwamen kopen.
De tweede wereldoorlog drukte een zware stempel op Domburg. De beschietingen, die 1 november 1944 de bevrijding inluidden, verwoestten veel van de kern van het dorp. Ook de winkel en smederij van de familie Akkerdaas moest het ontgelden. Tussen de puinhopen bouwden Lein en Adri Akkerdaas hun zaken weer op. Een klein schuurtje was blijven bestaan, wat werd uitgebreid met een noodvoorziening. Na enige tijd werd het “Pension Timmers” gekocht (rond 1948)waarin een winkeltje werd begonnen naast de noodwinkel die er al was. Het bedrijf is toen eigenlijk opgesplitst Door L.Akkerdaas werd het nieuw gebouwde pand weststraat 2 betrokken. De smederij is tot 1965 in gebruik geweest.  Het voormalige pension, Weststraat 1 werd in gebruik genomen door installatie en winkelbedrijf A. Akkerdaas.

 

In 1970 werd S.J.Akkerdaas de nieuwe eigenaar en bewoner in 1974. Er werd toen huishoudelijke apparatuur verkocht en producten zoals lampen, radio’s en tv’s. Er werd toen ook Indiakleding e.d. verkocht er waren zelfs paskamers! En een afdeling zilveren zeeuwse sieraden, waarmee werd gestopt toen een juwelier zich in Domburg vestigde.

 

Veel strandmatjes en andere strandartikelen werden toen bij ons verkocht. Naarmate het toerisme groter werd, werd er ook naar de behoefte van de toeristen gekeken en deden souvenirs, scheppen en strandartikelen hun intrede. Daarnaast kon je toen ook nog terecht voor al uw loodgieterswerkzaamheden. De winkel veranderde geleidelijk in een cadeauwinkel 1988 verbouwing pand ernaast, Stationsstraat 2 erbij Op de 1e etage kwam toen Schoonheidssalon “Carin” gerund door S.C.Akkerdaas (tot de verbouwing) In 1996 betrokken de huidige eigenaren- bewoners het pand. In 1997 Splitsing Installatiebedrijf en Winkel 1999 vof S.C.Schiedon-Akkerdaas met M. Schiedon. In het jaar 2000 hebben we ons 100 jarig bestaan gevierd De laatste verbouwing was in sept. 2006 t/m april 2007